Wat is een QR-code en hoe kun je die gebruiken met bitcoins?

Zoals je misschien al gezien hebt, heb ik gisteren hier deze afbeelding geplaatst

btlqr

De afbeelding is een zogenaamde QR-code, dat is een soort van streepjescode die bijvoorbeeld kan worden gelezen door een mobiele telefoon. De QR-code is ontwikkeld door een Japans bedrijf en je ziet het ook in Nederland steeds meer opduiken, bijvoorbeeld op e-tickets van de NS, bij bushaltes en de horeca.

Ook bitcoin maakt dus gebruik van de QR-code die je hier ziet bevat mijn bitcoinadres.

Hoe maak je de QR-code voor bitcoin?

Dat kun je doen met de software die je voor je bitcoin-rekening gebruikt. Ik gebruik zelf BitcoinQT,Je kunt daarmee verschillende adressen aanmaken waarop je bitcoins wilt ontvangen en als je een adres hebt aangemaakt kun je kiezen voor : toon de QR-code.

Als je het bijvoorbeeld op een website wilt tonen moet je het plaatje wat je zie uploaden naar je website; je kunt het bitcoinadres erbij zetten.

Je kunt het natuurlijk ook op een spandoek printen; dat deed een student afgelopen weekend in de VS op college Game Day.

hi mom send the bitcoins

Mensen op het populaire Reddit-forum zagen deze foto en ze ontcijferenden vervolgens zijn bitcoin-adres. Het resultaat: Meer dan $ 24.000,– aan bitcoins!

Bitcoins kopen? Bitonic

Hoe kom je aan een bitcoinrekening en hoe kom je aan bitcoins?

Hoe kom je aan een Bitcoin-rekening?

Je kunt op verschillende manieren een bitcoinrekening openen en het is simpeler dan het openen van een bankrekening.

Download en installeer een programma op je computer BitcoinQT, MultiBit of Bitcoin Armory of download een app naar je telefoon. Gefeliciteerd: je hebt nu een bitcoinrekening.

Je kunt ook kiezen voor een online opslagservice, een zogenaamde web-based wallet, bijvoorbeeld bij Blockchain.info

Wat is veiliger?

Dat hangt er vanaf. Als je het op je eigen computer of telefoon doet ben je zelf verantwoordelijk voor de beveiliging en het maken van backups, maar een web-based wallet kan ook gehackt worden.

Waar koop je bitcoins?

Je kunt bitcoins kopen bij een wisselkantoor, waar je bijv. euro’s kunt inwisselen voor bitcoins. Dat kan bijvoorbeeld bij:

Tip: de koers van de bitcoin is redelijk hoog nu, maar je kunt bijvoorbeeld ook 0,01 bitcoin bestellen.

Bitcoins binnen en wil je wat aan mij doneren? Dat kan en meer informatie volgt hier snel.

btlqr

bitcoin:1JhWD2rokvUoTbZPWFtuQ1fuA9WDs23upb?label=btl

Studeren aan de Universiteit en betalen met bitcoins

In Nicosia op Cyprus kunnen studenten hun universitaire studie nu  betalen met bitcoins. De universiteit is daarmee de eerste ter wereld die betalingen in bitcoins accepteert.

Ze doen dat om de drempel voor o.a Afrikaanse studenten, die vaak hoge extra kosten hebben door de toeslagen van de banken te verlagen en ook om zelf meer ervaring op te doen met Bitcoin.

Bron: This university is the first in the world to accept Bitcoin for tuition

De Piratenpartij helpt Giro555 en de Fillipijnen met bitcoins

Zoals iedereen weet was er de afgelopen week een inzamelingsactie van de gezamenlijke hulporganisaties in verband met de ramp op de Filipijnen. De Piratenpartij zag dat #giro555 alleen nog gebruikt maakt van de traditionele betalingsmogelijkheden en besloot om een bitcoin-adres voor ze te openen.

In een paar dagen kwam er in totaal € 1300,– binnen bij de piraten voor de hulpactie.

Giro555 reageerde in eerste instantie niet op de actie van de Piraten, maar na een tijdje begrepen ze dat het serieus was en kwam deze tweet:

 

Het ingezamelde bedrag wordt nu overgemaakt aan de Samenwerkende Hulporganisatie (SHO)

Mooi toch?